Voorkom gedoe en een onveilige WordPress website. Lees onze tips
Het lijkt zo handig: een plug-in voor dit, een plug-in voor dat. In een paar klikken voeg je extra functionaliteiten toe aan je WordPress website zonder zelf te hoeven programmeren. Maar hoe meer plug-ins je installeert, hoe groter de kans dat je website traag wordt, instabiel raakt of zelfs gehackt wordt. Het gevaar van te veel plu-ins ligt dus op de loer. In dit artikel leg ik uit waarom veel plug-ins niet altijd een goed idee zijn.
Waarom zijn plug-ins een risico?
Elke plug-in die je aan je website toevoegt, is in feite een stukje extra software. Dat betekent dat je website meer code moet laden, wat op zichzelf al voor vertraging kan zorgen. Maar dat is niet het enige probleem. Plug-ins moeten regelmatig worden bijgewerkt om goed te blijven functioneren en om beveiligingsproblemen te verhelpen. Ben je trouwens klant bij Blik Reclame dan wordt dit netjes voor je gedaan. We adviseren wel even met ons te overleggen voor je iets nieuw installeert. Zo kunnen we even meekijken of het programma veilig is.
Als een plug-in niet goed onderhouden wordt of niet meer compatibel is met de nieuwste versie van WordPress, dan ontstaat er een beveiligingslek.
Hackers maken hier maar al te graag gebruik van. Ze zoeken actief naar kwetsbare plug-ins om toegang te krijgen tot je website. Een gehackte website kan leiden tot verlies van data, problemen met je SEO-ranking en een slechte reputatie bij bezoekers.
Gevolgen voor de snelheid van je website
Te veel plug-ins zorgen er ook voor dat je website langzamer wordt. Elke plug-in vraagt extra serverbronnen, wat leidt tot langere laadtijden. Dit heeft niet alleen een negatieve invloed op de gebruikservaring, maar ook op je positie in zoekmachines zoals Google. Snelle websites worden namelijk beter gewaardeerd dan trage websites.
Bovendien kan de interactie tussen verschillende plug-ins voor problemen zorgen. Sommige plug-ins zijn niet goed getest op compatibiliteit met andere, waardoor er conflicten kunnen ontstaan. Dit kan leiden tot technische fouten, of in het ergste geval: een volledige crash van je website.
Hoe voorkom je gedoe met plug-ins?
- Kies zorgvuldig: Installeer alleen plug-ins die essentieel zijn voor je website. Vraag jezelf af of je een bepaalde functie écht nodig hebt. Hoe minder plug-ins, hoe kleiner de kans op problemen.
- Overleg met je web-ontwikkelaar: Je web-ontwikkelaar kent jouw website als zijn/haar broekzak. Ze hebben kennis van zaken en kunnen beoordelen of iets een veilige keuze is.
- Controleer de reputatie: Kijk goed naar de recensies en het aantal downloads van een plug-in. Een betrouwbare plug-in wordt regelmatig geüpdatet en heeft positieve gebruikersbeoordelingen.
- Update regelmatig: Zorg ervoor dat zowel WordPress als de geïnstalleerde plug-ins altijd up-to-date zijn. Dit verkleint de kans op beveiligingslekken. Maar LET OP! Zelf snel updaten lijkt eenvoudig maar je moet goed weten wat je doet! Niet iedere update is veilig of slim om te doen. Laat dit vooral over aan de PRO als je problemen wil voorkomen.
- Verwijder ongebruikte plug-ins: Plug-ins die je niet meer gebruikt, kun je het beste volledig verwijderen. Ze kunnen nog steeds een beveiligingsrisico vormen als je ze laat staan, ook al zijn ze gedeactiveerd.
Conclusie:
Het gevaar van te veel plug-ins op je WordPress website is dus dat deze je site onveilig en traag maken. Het is daarom belangrijk om kritisch te kijken naar welke plug-ins je echt nodig hebt en regelmatig onderhoud te plegen. Door verstandig om te gaan met het aantal plug-ins bescherm je je website tegen hacks en voorkom je dat je site onnodig traag wordt. Je houdt je website schoon, snel en veilig.
Bij Blik Reclame staan we altijd voor je klaar om je te helpen met een efficiënte en veilige onlinestrategie. Wil je hulp bij het technisch onderhoud van je website? Neem dan gerust contact met ons op.