Mijn website wordt gehackt wat nu?

Hoe weet ik of mijn website wordt gehackt?

Het is de afgelopen weken schering en inslag, hackers die actief zijn op WordPress websites. Irritant en schadelijk natuurlijk want dat is wel het laatste waar je mee bezig wil zijn als website-eigenaar. Maar hoe weet je nou of je website wordt gehackt?

Goeie vraag! Het is niet altijd direct zichtbaar op je website en er staat zeker geen knipperlamp aan die je attent maakt op een hack. Indicaties kunnen zijn:

 • De website toont ineens anders, pagina’s verspringen of openen niet meer
 • De website is niet zichtbaar
 • Bij het openen van de website krijg je een foutmelding of zelfs een cruciale foutmelding
 • Het dashboard van je website kan niet meer worden aangepast
 • Ineens komt er veel spam binnen via je mailbox
 • Opgeslagen contacten ontvangen een mail die niet door jou is opgesteld
 • Er is ineens een onbekende gebruiker toegevoegd
 • Er staan links of zelfs advertenties in je website die jij niet hebt geplaatst

Als bovenstaande punten voor jou van toepassing zijn, dan is het NU tijd voor actie! Een hack gaat namelijk niet vanzelf voorbij.

Toch is het zo dat een hacker of virus niet zomaar op je website komt. Meestal is er sprake is van een lek.

Een onveilige plugin, hoe bedoel je?

Een plug-in is een softwarecomponent die aan een bestaand programma wordt toegevoegd om specifieke functionaliteit uit te breiden of toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van een chatbox of een afsprakenplanner.

In 8 van de 10 gevallen zijn beproefde plug-ins gewoon veilig te gebruiken maar in zeker 20% van de gevallen niet en dat betekent dus dat je nooit zomaar iets moet installeren.

Overleg altijd eerst met je website beheerder voordat je over gaat tot installatie. Niet alleen Blik Reclame maar ook vele andere bureaus maken gebruik van geavanceerde systemen om een goede veiligheidscheck uit te voeren. Dit kan vaak snel en in ons geval is die check gewoon inbegrepen bij het onderhoud van de websites die we ontwikkelen. Geen reden dus om geen contact te zoeken.

Wat kan je doen om een hack te herstellen?

We adviseren je om de volgende stappen te ondernemen, voordat je jouw website herstelt naar de oude staat. Om herhaling te voorkomen is het belangrijk dat een duurzame oplossing voor het probleem wordt gevonden

 1. Allereerst: bij twijfel over een hack, neem altijd contact op met de website bouwer!
 2. Verwijder alle wachtwoorden die je op je computer op hebt geslagen. Maak nieuwe wachtwoorden aan en gebruik een extra beveiligingssleutel met bijvoorbeeld een programma als: onepassword.com. Dit programma is eenvoudig te installeren en helpt je om altijd gebruik te maken van een tweetrapsverrificatie ofwel 2FA.
 3. Check bij je hostingbedrijf of zij zien of en hoe de hack binnen is gekomen. Misschien maken ze een automatische back-up? Dan kunnen ze ook een back-up van je website terugzetten en een extra beveiliging inbouwen. Let ook hier op: een back-up kan ook geïnfecteerd zijn dus wees voorzichtig. Helaas is de communicatie met hostingbedrijven vaak traag of verloopt via internationale chatbots. Misschien een reden om eens over te stappen naar een bedrijf met meer service? Maar dat is voor latere zorg…
 4. Laat je webbouwer je website updaten. Zo kunnen ze direct achterhalen of het lek is ontstaan in een van je plugins. LET OP! Komt het lek binnen via een plugin? Dan kan zelf updaten heel schadelijk zijn en zorgen voor onherstelbare schade aan je website. Heb je een onderhoudsabonnement voor je website? Dan is dit in de meeste gevallen gratis en loop je zelf geen risico.
 5. Als je bovenstaande stappen hebt uitgevoerd, kun je je gehele website ook nog doorzoeken op achtergebleven stukken code of mappen/bestanden die niet op je webruimte thuishoren en deze vervolgens verwijderen. Plugins die je niet gebruikt? Weg er mee! Hou je website zo overzichtelijk mogelijk want dat scheelt enorm zoeken als je wordt gehackt!

Hackers, hou ze buiten de deur!

Geloof me, wij zijn er maar druk mee. Want hackers buiten de deur houden vraagt wel wat inzicht en vakmanschap. Daarom worden onze klanten zo goed mogelijk beschermd en grijpen we waar nodig pro actief in. Technisch onderhoud voor je website is echt nog nooit zo belangrijk geweest als nu. Voor een paar tientjes per maand is er iemand die gewoon met je meekijkt, veilige updates verzorgt en natuurlijk problemen verhelpt als dat nodig is.

Blik Reclame kan die partner voor je zijn. Vakkundig, persoonlijk en gedreven.

Meer weten of ook je onderhoud uitbesteden?