Wat kost een website?

Wat kost een website zoal? Een pittige vraag en daar ga ik proberen een antwoord op te geven. Dit antwoord is overigens geen absolute wetenschap maar gebaseerd op marktkennis en trends.

Ondernemers worden platgebombardeerd met gratis templates die je hup hup en 123 zo in een handomdraai in elkaar hebt geknutseld. Een kind kan de was doen, zo lijkt het. Sterker nog, WordPress templates worden cadeau gedaan bij je hosting pakket.

Wanneer is een website duur, goedkoop of een investering? De prijs is één van de meest besproken onderwerpen. We vinden er ook allemaal wat van. We voorzien elkaar op dat vlak van onze ongezouten mening.

Maar hoe zit het nou precies met die prijzen? Waar betaal je nou precies voor? Wat maakt een website kostbaar of juist niet?
Na veel gesprekken te hebben gevoerd met veel ondernemers denk ik dat het tijd is geworden het e.e.a. eens te verhelderen. 

Wat kost een website in NL

Wat mag een website kosten?

Dit is een gevaarlijk gebied waar ik me in bevind… Iedere aanbieder heeft hier een mening over. En toch zal ik proberen daar helder in te zijn. 

Een kant en klaar WordPress template gemaakt door een “configurator”:
Het gekozen template heeft een vaste vormgeving en indeling. Deze is aangekocht of gratis aangeboden. Deze templates maken voornamelijk gebruik van WP-Bakery of Elementor. Deze tools bieden je de ruimte om de pagina indeling aan te passen. Heel fijn, maar vaak is het erg ingewikkeld om dit zelfstandig op uit te bouwen. Daarnaast zijn deze tools erg zwaar en maken de website traag. Wat kost deze website? Tussen de 800 – 1500 euro inclusief het vullen van foto’s en content. Dit zal afhankelijk zijn van de tijd die de configurator heeft begroot.

Een, door Blik Reclame, ontwikkeld WordPress template.
Blik Reclame heeft een aantal thema’s ontwikkeld. Deze websites hebben een indeling die al bewezen hebben goed te werken. Natuurlijk is dit niet een uniek ontwikkelde website, maar een indeling die vaker voorkomt. De website is gemaakt door onze web developer en is vormgegeven door onze vormgevers: Wat kost zo’n website? Denk hierbij aan een prijs vanaf 1500 euro.

Een maatwerk website
Uniek ontwerp door een vormgever en opgebouwd vanuit de code en volledig ingericht volgens jouw wensen. In ons geval gebruiken we hierin WordPress enkel als cms. De indeling is helemaal op maat. Wat kost een maatwerk website? Denk hierbij aan een prijs vanaf 3400 euro – en dan is the sky the limit, afhankelijk van de grootsheid van je project. 

Waar betaal je precies voor?

Het belangrijk dat je een aantal diensten los van elkaar gaat zien. Ik zet ze even voor je op een rijtje

1. Strategie

Een goede website begint met een goed verhaal. De strategie die je gaat helpen je bedrijf naar een hoger plan te brengen. Je nieuw website werkt het beste wanneer je strategie aansluit bij de behoeftes van je doelgroep. Hoe vertaal je jouw offline doelen naar een online aanpak? Dat werk je uit samen met online strateeg in een strategisch plan van aanpak. De webdesigner vertaalt dit plan naar een mooi en passen ontwerp. Een strateeg is niet goedkoop ( tussen de 85 – 200 euro per uur), een reden voor veel ondernemers om zelf een plan te maken.

2. Wireframing

Wauw, wat een mooi term! Een wireframe is als het ware de bouwtekening van een een website. Een plat digitaal frame dat bepaalt hoe de indeling van de website er uit gaat zien. Afhankelijk van de product of dienst gaat een webbouwer aan de slag met dit frame om een optimaal resultaat en overzichtelijkheid te creëren. Het indelen van een website voor het verkrijgen van een optimaal resultaat is ook vakwerk.

3. Webdesign / Ontwerp

Een goede webdesigner heeft een middelbare of hogere grafische opleiding gevolgd. een studie van minimaal 4 jaar waarin deze heeft geleerd te denken in beelden. Dit is iemand die ontwerpen maakt op basis van gesprekken met de ondernemer. Je mag verwachten dat de samenwerking met een ontwerper je iets verrassends gaat opleveren. De webdesigner voegt beeld, kleur en vorm samen tot 1 geheel. Een webdesigner kost ca. 65 – 125 euro per uur. Dit is afhankelijk van de ervaring en soms ook van de omvang van het designteam. 

4. De webbouwer / developer

Dit is iemand die het gemaakte ontwerp vertaalt naar een een concrete website. Hij bouwt de website op vanuit codes. Een webbouwer is vaak geen ontwerper maar meer te vergelijken met een ict-er. Uiteraard zijn er ook vaklieden die beide disciplines beheersen. 

Template configurator

Veel ondernemers die (WordPress) template websites aanbieden noemen zich webbouwer, toch wil ik hier wat nuance in aanbrengen. Een dergelijke aanbieder maakt gebruik van een standaard format welke vaak online en soms zelfs gratis gedownload zijn. Deze categorie zou ik eerder configurators noemen; de website samensteller. Veel ondernemers weten het verschil niet tussen deze twee disciplines en laten zich dan onnodig een hoog bedrag afhandig maken voor een kant-en-klaar product. Wij horen bedragen die oplopen tot tienduizenden euro’s. De lijn hiertussen is dun. Toch is het belangrijk dat je hier naar vraagt als je met een aanbieder om tafel gaat; Wordt het gevraagde product custom opgebouwd en ontworpen of maakt deze gebruik van een aangekocht template?

De meningen…

Met name het woord Template Configurator wekt ongezouten meningen op van aanbieders. Dit is natuurlijk verklaarbaar. Veel aanbieders zien het aanbieden van een visueel aantrekkelijk online plaatje als prima ‘handel’. Iedere handige student kan hiermee een centje bijverdienen. De eindgebruiker heeft in heel veel gevallen toch een heel andere verwachting. Het bouwen van een website is een beetje zoals een Ikea keuken. Goed gebouwd ziet het er fantastisch uit. maar is het slim om er aan te beginnen? Een echte web bouwer weet wat hij doet, kan gewenste aanpassingen doen en levert een duurzaam product dat toekomst bestendig is.

In ons vak zien we heel veel ellende doordat een kennis, oude vriend of een onbekende online aanbieder iets heeft geknutseld ooit. Dit is te voorkomen door te kiezen voor een degelijke aanbieder met goede referenties.

Blik Reclame

In ons geval hebben we gekozen voor een tussenweg. Blik Reclame biedt heel voordelige websites aan in de vorm van templates die we zelf hebben opgebouwd in WordPress. Een standaard vorm die we naar wens kunnen uitbouwen en kan laten groeien. Vanaf €1500 kan je bij ons al terecht voor een kant en klare website maar ook bij ons kan je oneindig uitbreiden. Ons hart gaat natuurlijk wel sneller kloppen van een mooi strategisch plan en een maatwerk website. Hierin kan je als bureau je skills en creativiteit pas echt lekker gebruiken. In alle gevallen kiezen we voor een degelijke aanpak en een plan dat past bij jou en je budget.

Je website voor jou laten werken in plaats van andersom, is dat je bedoeling? Kies dan voor een vakkundig bedrijf.