Praktische tips voor de aanschaf van een nieuwe website.
Wat maakt een website duur of juist goedkoop? In dit blog proberen we dit zo helder mogelijk uit te leggen. Doe er je voordeel mee!
In een handomdraai knutsel je zelf een website
Ondernemers worden platgebombardeerd met gratis templates die je hup hup en 123 zo in een handomdraai in elkaar hebt geknutseld. Een kind kan de was doen, zo lijkt het. Sterker nog, templates worden cadeau gedaan bij je hosting pakket! Verderop in dit artikel lees je of dat slim is…
De prijskwesties, wat mag een website eigenlijk kosten?
Wanneer is een website duur, goedkoop of een investering?. De prijs is een van de meest besproken onderwerpen, we vinden er ook allemaal wat van. We voorzien elkaar op dat vlak van onze ongezouten mening. Prijzen lopen uiteen van grofweg 500 tot 50.000 euro.
Prijzen van 500 tot 50.000, hoe zit dat?
Het belangrijk dat je een aantal diensten los van elkaar gaat zien. We zetten ze even voor je op een rijtje:
1. Webdesign/ ontwerp
Een goede webdesigner heeft een middelbare of hogere grafische opleiding gevolgd. Een studie van minimaal 4 jaar waarin deze heeft geleerd te denken in beelden. Dit is iemand die ontwerpen maakt op basis van gesprekken met de ondernemer. Je mag verwachten dat de samenwerking met een ontwerper je iets verrassends gaat opleveren. Deze persoon denkt ook goed na over je doelgroep en wat je met de website wil bereiken .De webdesigner voegt beeld, kleur en vorm samen tot 1 geheel. Een serieuze webdesigner kost ca. 80-135 euro per uur. Dit is afhankelijk van de ervaring en soms ook van de omvang van het designteam.
2. Wireframing
Wauw, wat een mooi term! Een wireframe is als het ware de bouwtekening van een een website. Een plat digitaal frame dat bepaalt hoe de indeling van de website er uit gaat zien. Afhankelijk van de product of dienst gaat een webbouwer aan de slag met dit frame om een optimaal resultaat en overzichtelijkheid te creëren. Het indelen van een website voor het verkrijgen van een optimaal resultaat is ook vakwerk.
3. De webbouwer/ developer
Dit is iemand die het gemaakte ontwerp vertaalt naar een een concrete website. Hij bouwt de website op vanuit codes. Een web bouwer is vaak geen ontwerper maar meer te vergelijken met een ict-er. Uiteraard zijn er ook vaklieden die beide disciplines beheersen. De webbouwer heeft meestal een tarief grofweg vanaf 80 euro per uur.
4. Template configurator
Veel ondernemers die (WordPress) template websites aanbieden noemen zich webbouwer, toch wil ik hier wat nuance in aanbrengen. Een dergelijke aanbieder maakt gebruik van een standaard format welke vaak online en soms zelfs gratis gedownload zijn. Deze categorie zou ik eerder configurators noemen; de website samensteller. Veel ondernemers weten het verschil niet tussen deze twee disciplines en laten zich dan onnodig een hoog bedrag afhandig maken voor een kant-en-klaar product. Wij horen bedragen die oplopen tot tienduizenden euro’s. De lijn hiertussen is dun. Toch is het belangrijk dat je hier naar vraagt als je met een aanbieder om tafel gaat; Wordt het gevraagde product custom opgebouwd en ontworpen of maakt deze gebruik van een aangekocht template?
5. De online marketeer
De online marketeer ofwel de SEO/ SEA specialist is weer helemaal een vak apart. Het heeft weliswaar grote raakvlakken maar mag helemaal los gezien worden van de webontwikkelaar. De online marketeer heeft als doel om je conversie ( zichtbaarheid en vindbaarheid) te vergroten. Meer leads, meer klanten. Hiervoor zetten zij de website in als middel en niet als doel. Vaak bouwen ze ook websites als aanvullende dienstverlening. Daar is niets mis mee overigens. De meeste bedrijven kiezen er voor om eerst een website te ontwikkelen en daarna een SEO/SEA traject te starten. Dit is wel zo overzichtelijk.
Zelf een website bouwen, slim idee?
Ben je een beetje handig met WordPress, dan is de verleiding om zelf aan de slag te gaan natuurlijk groot! Hou je je aan het aangeboden format dan is dit in basis een prima instapmodel voor startende ondernemers. Onze ervaring is echter dat je zelfgemaakte website toch niet professionele uitstraling heeft die je voor ogen had. Sommige functies werken misschien niet lekker of je verzand in eindeloze teksten die niemand echt leest.
En dan nog dit:
- Een gratis template is vaak voer voor hackers, de beveiliging laat vaak te wensen over.
- Het systeem heeft regelmatig een technische update nodig. Soms gaan deze updates verder dan een druk op de knop en kan het zijn dat de indeling van je website op z’n gat ligt.
- Het uitbouwen van een template is niet altijd gemakkelijk en soms zelfs onmogelijk. Een template kent in de meeste gevallen beperkingen op dat vlak. Extra buttons, sliders toevoegen, filmpjes uploaden of een fotopagina maken zorgt heel vaak voor veel frustraties.
- Het 1,2,3 en hup hup simpel in elkaar zetten van een website kost de meeste dummy’s tenminste dagen en soms weken of maanden. Is dat je tijd waard? Of bespaar je je de frustraties door het uit handen te geven? Misschien besteed je je tijd liever aan ondernemen?
- En last but not least, wil je echt een website zoals nog duizenden andere ondernemers met jou? Of kies je voor een “ eigen “ uitstraling? Dat is de afweging.
Wat zijn de voordelen van een gratis WordPress template?
Er zijn zeker voordelen. Een gratis of ingekocht WordPress template bijvoorbeeld is een prima instapmodel voor ondernemers. Een simpele website aangevuld met diverse plugins! Daarnaast is een template goedkoop. Maar de alom bekende spreuk:
” If you pay peanuts, you get monkeys”, gaat helaas vaak op.
Waarom hebben we toch allemaal een ongezouten mening over dit onderwerp?
Ik denk dat dat niet moeilijk te verklaren is. Er zijn ontzettend veel aanbieders die verschillende onderdelen van het ambacht beheersen. Er zijn ook heel veel mensen die een beperkte dienst aanbieden en dat heilig verklaren. Er zijn ook heel veel ontwerpers die gebruik maken van templates en zich dan webbouwer noemen, dan lijkt het mij ook best lastig toegeven dat je beperkingen kent in het bouwen. Per slot van rekening wil je je klant een full concept kunnen bieden. Ontwerpers zijn niet per definitie programmeurs. Zij kopen plugins, voegen kleur, beeld toe volgens het menu. Dit is echt iets heel anders dan iemand die bouwt met een wireframe en code.
Ook hebben we allemaal een mening over wat ‘mooi’ is en wat niet, dat heet smaak! Over smaak valt niet te twisten natuurlijk, maar dat doen we wel en uit volle borst. We willen ook allemaal uitdragen hoe goed we zijn binnen ons vakgebied van marketing en webdesign of webbouw. En eerlijk is eerlijk, een goede content schrijver, een goede ontwerper of een goede webbouwer, kan niet uitblinken binnen alle disciplines en daarom werken zij vaak binnen een team van vaklieden. Waar de een vooral kijkt naar modekleuren en prachtig fotomateriaal, vindt de ander het belangrijk om functioneel te zijn. Zoveel mensen, zoveel wensen…ik denk dat dat wel de lading dekt.
Wat mag een website kosten?
Dit is een gevaarlijk gebied waar we ons in bevinden….iedere aanbieder heeft hier een mening over, en toch gaan we proberen daar helder in te zijn.
Tussen de 600-1000 euro
Een kant en klaar opgeleverde WordPress template gemaakt door een “configurator”:inclusief het vullen van foto’s en content. Belangrijke kanttekening is wel dat sommige ondernemers heel veel tijd vragen voor brainstorm sessies of advies. Tijd is nu eenmaal kostbaar, het factureren van deze tijd moet je los zien van de inrichting van je nieuwe website.
Tussen de 700- 2500 euro.
Een maatwerk template (je kunt dus een frame kiezen van de webbouwer ) gemaakt door een webbouwer en vormgegeven door een designer.
Vanaf 2500 euro
Een maatwerk website
Uniek ontwerp door een vormgever en opgebouwd vanuit de code en volledig ingericht volgens jou wensen: Vanaf dit bedrag is the sky the limit, afhankelijk van de grootsheid van je project. Door vooraf je budget bespreekbaar te maken met je webontwikkelaar, kunnen jullie samen kijken naar de haalbaarheid van je wensen.
WordPress of juist niet?
WordPress is een van de vele aanbieders van een open source systeem. Wereldwijd het meest gebruikt vanwege de gebruiksvriendelijkheid. Er zijn daarnaast nog veel andere aanbieders met mooie producten. Dan heb ik het niet over Wix, Jouwweb of Strato ( zelfmaakwebsites/ instapmodellen). Zoek dan wel even goed uit of deze systemen door de meeste hostingpartijen ondersteund worden. Je wil immers niet afhankelijk zijn van 1 aanbieder.
Blik Reclame
In ons geval hebben we gekozen voor een tussenweg. Blik Reclame biedt heel voordelige websites aan in de vorm van templates die we zelf hebben opgebouwd in WordPress. Vanaf 899 kan je bij ons al terecht voor een kant en klare website maar ook bij ons kan je oneindig uitbreiden. Voor dit tarief wordt de website gemaakt door een van onze young professionals. Vanaf grofweg 1500 gaan onze pro’s al aan de slag voor je. In alle gevallen kiezen we voor een degelijke aanpak en een plan dat past bij jou en je budget.